Stockholms stiftsgrupp

RESA TILL GUDINNEUTSTÄLLNINGEN I NÄSÅKER

Nu äntligen har vi Kvinnor i Svenska Kyrkan i Stockholms stift planerat en resa till Gudinneutställningen i Näsåker, Ångermanland 25 - 27 maj 2018.

Utställningen är gjord efter Birgitta Onsells forskning om kvinnliga gudar. Den visades först på Historiska museet i Sthlm, senare runt Sverige och landade så permanent i Näsåker för drygt tio år sen. Lo Högberg, bosatt i Näsåker visar utställningen.

Ur hemsidan citerar jag: Föreningen "Nämforsens Kvinnominne" bildades den 13 september 2013 i Näsåker efter att i flera år verkat som lokalgrupp under Föreningen Tealogerna med säte i Stockholm.

”Efter tusen år av tystnad” som utställningen heter leder in besökaren i en annan värld, in i en förgången tid… till tiden innan Bibeln blev skriven.
Det är en debatt-utställning som för fram den gömda, glömda och närmast förbjudna kvinnohistorien. Bilderna och föremålen ger bakgrund till vårt eget samhälles bas och struktur – de öppnar dörrar till kunskap om att ”någonting annat har funnits”

http://www.namforsenskvinnominne.nu/om-kvinnominne/historia/

 

Vi kommer också besöka Nämforsens hällristningsmuseum http://www.namforsen.com/
och se de rikliga hällristningar som finns på nipkanten mot älven.

Nämforsen vid Näsåker är en av de största enskilda hällristningsplatserna i norra Europa. Här finns omkring 2600 hällristningar bevarade, de äldsta antas var 6000 år gamla.

Kraftverket är också värt att besöka, liksom Essy med hantverk från ett kvinnokooperativ i Indien. http://www.essyshantverk.se/

Lo Högberg kommer att lägga upp ett intressant två dagars program åt oss.

Vi har preliminärbokat boende för 12 personer i dubbel- och enkelrum både med eget dusch och toalett och med detta i korridor. Blir vi många finns också enkla campingstugor att bokas vi Lo Högberg.

Från Stockholm reser vi enklast direkt med bussen Lapplandspilen,
https://lapplandspilen.se/  som avgår klockan 9.00 fredagsmorgon och är i Näsåker klockan 18.05.
Tillbaka avgår 22.55 söndagskväll och ankommer då Stockholms Central klockan 7.00 på måndagsmorgon.

Eva Moëll Elmquist
Slagrutevägen 3
182 34 Danderyd
tel 08 - 755 2435
mobil 073 -967 1333